FAQ

Na zestien edities hebben we al heel veel vragen gekregen. Vaak dezelfde. De belangrijkste vragen, met de bijbehorende antwoorden natuurlijk, hebben we hier onder elkaar gezet. Mocht je een vraag bedacht hebben waar de website geen antwoord op heeft, zie het laatste puntje van deze pagina.

What is this all about?
For more information on the MaartenMemorial in an understandable, non-cloggie language, click here.

Waarom?
Op 4 augustus 2003 overleed onze goeie vriend Maarten van Sten op 27-jarige leeftijd aan melanoom kanker. Tijdens zijn ziekte is Maarten zo lang mogelijk blijven rijden in zijn grote passie: zijn Lotussen. Zijn opmerking: "als ik in mijn lotus rij voel ik mij niet ziek" is de basis van de MaartenMemorial.

Onze doelstellingen:
1. kankerpatienten even een dagje laten vergeten dat ze ziek zijn
2. geld ophalen voor het kankeronderzoek van de Daniel den Hoed
3. Maarten herdenken en zijn passie voor sportwagens delen met zoveel mogelijk mensen

Hoe vaak wordt de MaartenMemorial gereden?
We houden het op maximaal 1 maal per jaar, altijd rond 4 augustus, de sterfdag van Maarten. In 2019 reden we de MM2019 op 1 augustus. Meerdere ritten zou puur uit oogpunt van de tijd die in de voorbereiding gaat zitten niet echt kunnen.

Wie organiseert de MaartenMemorial?
Het initiatief voor de MaartenMemorial werd genomen door twee goede vrienden van Maarten en mede-Lotus eigenaren: Koen en Yvo. Samen met Sebastiaan organiseerden zij de eerste MaartenMemorial in 2004.
Het huidige kernteam wordt gevormd door Koen, Marijn en Naan. Zij worden bijgestaan door een klein leger van zo'n 40 topvrijwilligers en natuurlijk de 100 rijders, waarvan velen zich al jaren tomeloos inzetten. Ca. 90% van de rijders komen met hun eigen auto. Een paar auto's zijn dermate moeilijk te vinden dat we de hulp van de fabriek, importeur (Kroymans, Louwman) of dealer in roepen. Daarbij zou de  MaartenMemorial niet kunnen plaats vinden zonder de belangeloze ondersteuning van onze partners die je hierboven in de banner terug vindt!

Wie zijn onze passagiers?
Onze passagiers zijn kankerpatiënten en hun begeleiders, naasten, zoals familie, vrienden, collega's.
Patiënten uit het hele land (en België) zijn welkom, zolang ze nog onder behandeling of controle zijn bij een ziekenhuis. Dit hoeft dus niet noodzakelijkerwijs de Daniel den Hoed te zijn, maar mag bijvoorbeeld ook het Westfries Gasthuis in Hoorn of de VU in Amsterdam zijn. De registratie in Rotterdam is verplicht, ook als je in Haarlem of Zandvoort woont. Om veiligheidsredenen hanteren we een minimumleeftijd voor passagier en begeleider van 16 jaar.

Wat gebeurt er op de dag zelf? 
Op de dag zelf verzamelen we 100 van Nederlands meest exclusieve sportwagens op het parkeerterrein bij de Ahoy in Rotterdam. Na een enorme klus om de auto's te voorzien van onze sponsor stickers en de registratie van de passagiers vertrekken we voor een rit door mooi Nederland richting Zandvoort. De rit zal in kleine groepen verreden worden. Het Circuit Park Zandvoort stelt ons twee uur lang de baan beschikbaar. Gedurende deze twee uur kunnen we onze passagiers trakteren op enkele snelle ronden op het circuit. Om veiligheids redenen rijden we in vier groepen. Onderwijl worden er loten verkocht. De loterijprijzen worden beschikbaar gesteld door het Daniël den Hoed Fonds. De gehele opbrengst van de loterij gaat ook naar kankeronderzoek.

Na de snelle ronden blijven we nog even op het circuit voor de veiling. Onder leiding van ervaren veilingmeester Patrick worden er ca. 10 unieke kavels geveild. De kavels zullen op de website aangekondigd worden. Uiteraard komen ook de opbrengsten van de veiling volledig ten goede aan het kankeronderzoek van de Daniel den Hoed. Omstreeks half negen wordt de reis huiswaarts aangevangen. Uiteraard brengen we onze passagiers weer terug naar de Ahoy.

De agenda voor MM2019:
10:00              auto's verzamelen + stickeren in Rotterdam (Ahoy, P3)
10:30              ontvangst passagiers
12:00              welkom en briefing
12:15              vertrek vanaf Ahoy
13:00-15:00   lunchstop 
16:00-16:30   aankomst op Circuit Park Zandvoort
16:30              rijdersbriefing
16:40              passagiersbriefing
17:00              openingsronde
17:02              circuit open (rijden in 4 groepen)
18:30              start BBQ
19:00              circuit gesloten
19:30              1 minuut stilte voor Maarten
19:31              veiling/uitreiking loterijprijzen
20:30              terugreis 

Kan ik meerijden?
Spectaculaire bolides zijn altijd welkom. De ballotage is echter streng. We willen onze passagiers wel iets kunnen voorschotelen waar ze zich op kunnen verheugen. We hebben twee criteria voor de startopstelling van de MaartenMemorial. Onze passagiers moeten jouw auto als droomauto bestempelen - is de bolide posterwaardig zeg maar - en er mogen niet meer dan 100 exemplaren van het betreffende type in Nederland rondrijden. Bij twijfel beslist de organisatie.

Kan ik komen kijken?
Kijkers zijn van harte welkom bij de Ahoy, de tussenstop (locatie wordt nog bekend gemaakt) of op het circuitpark te Zandvoort. Toegang is gratis, maar er is helemaal niets op tegen om je favoriete wagen te sponsoren natuurlijk. Om verkeersopstoppingen etc. te voorkomen, blijft de route die we hebben uitgestippeld voorbehouden aan onze 100 rijders. Voor de goede orde, de aanmelding van passagiers en rijders verloopt via deze website en sluit op 1 dag voor de MM2019. Op de bonnefooi naar Rotterdam komen in de hoop mee te kunnen rijden is zinloos.

Kan ik nog sponsoren?
Altijd! Met de MaartenMemorial proberen we onze passagiers een hele aangename dag te bezorgen. Echter, de echte race tegen kanker zal nog steeds in het laboratorium gewonnen moeten worden. Omdat 100 droomwagens genoeg (media-) aandacht trekt, laten we onze auto's sponsoren. Aanmelden als sponsor doe je simpel door op de gelijknamige button in het menu hierboven te drukken.

Maar ook kleine donaties zijn welkom. Alle beetjes helpen. Je kunt de rijder of auto van jouw keuze direct te sponsoren. Kijk in het rijdersoverzicht, klik 1 van de DONEER-buttons en alles wijst voor zich.

Is mijn gift aftrekbaar voor de belastingen?
Je donatie of sponsoring gaat linea recta naar de Stichting Daniel den Hoed. De MaartenMemorial is geen partij in de financiele afwikkeling. De Stichting Daniel den Hoed staat geregistreerd als zogenaamde ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Giften aan ANBIs zijn in principe aftrekbaar voor de belastingen.

Ik ben mijn niet-iDeal bevestigings mail kwijt, wat nu?
Deze tekst zal bekend voorkomen: "Beste donateur. Hartelijk dank voor je toegezegde donatie aan de Sponsoractie Laboratorium Erasmus MC Daniel den Hoed".
Je kunt de toegezegde donatie van EUR xxx overmaken op ABN AMRO rekeningnummer IBAN: NL23ABNA0432676600 (BIC: ABNANL2A) t.n.v. Daniel den Hoed Fonds te Rotterdam. Vermeld in de omschrijving: MM2019. Namens Erasmus MC Daniel den Hoed: BEDANKT!".

I live in Belgium or Switzerland?
Whether it is for tax reasons or by birth, we do not have an opinion. Living abroad should not be an obstacle for making your donation. The banks invented SWIFT and other stuff like that. To reach the proper bank account, you have to fill in the following numbers and texts at the appropriate places: 

ABN AMRO account NL23ABNA0432676600
Daniel den Hoed Fund in Rotterdam
IBAN: NL23ABNA0432676600
BIC ABNANL2A

En het geld verdwijnt in een grote pot?
Neen. Al het geld dat we ophalen - in de vorige zestien edities was dat zo'n € 1.750.000,-  - gaat regelrecht naar het Daniel den Hoed Fonds. Deze stichting financiert het kankeronderzoek van de het Erasmus MC Kanker Instituut. Wat zij met het geld doen lees je hier. Met de MM2020 halen we geld op voor het financieren van onderzoek naar hersentumoren in het Maarten van Sten-laboratorium.

Wat houdt de organisatie er aan over?
Een goed gevoel. Hetzelfde goede gevoel dat jij kan ervaren als je de MaartenMemorial steunt en een donatie maakt. In 2006 hebben wij 1500 euro uitgegeven aan een promotie DVD. Alle andere kosten worden gedragen door onze partners (in natura) en organisatoren (ca. 1500 man-uur per jaar). Alle donaties worden rechtstreeks overgemaakt naar een rekening van het Erasmus MC/Daniel den Hoed Fonds. De organisatie van de MaartenMemorial is op generlei wijze partij in de financiele afwikkeling van sponsoring en donaties.

Het weer?
Zolang wij het aantal Porsches in de perken houden is ons verzekerd dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de weersvoorspelling. Vorig jaar waren we extra selectief tav de bolides uit Stuttgart en dat heeft wonderwel gewerkt. Verwacht dus opnieuw een uiterst kritische blik als je je inschrijft met zo'n snelle kever.

Andere vragen?
Kun je via het contactformulier kwijt.