FAQ

Na zeventien edities hebben we al heel veel vragen gekregen. Vaak dezelfde. De belangrijkste vragen, met de bijbehorende antwoorden natuurlijk, hebben we hier onder elkaar gezet. Mocht je een vraag bedacht hebben waar de website geen antwoord op heeft, zie het laatste puntje van deze pagina.

What is this all about?
For more information on the MaartenMemorial in an understandable, non-cloggie language, click here.

Waarom?
Op 4 augustus 2003 overleed Maarten van Sten op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van melanoomkanker. Tijdens zijn ziekte is Maarten zo lang mogelijk blijven rijden in zijn grote passie: zijn Lotussen. Zijn opmerking: "Als ik in mijn Lotus rij voel ik mij niet ziek"  vormt samen met dat hij eenieder een fijne dag wenste op zijn sterfdag, de basis van de MaartenMemorial. Vrienden van Maarten organiseerden in 2004 de eerste editie MaartenMemorial.

Onze doelstellingen:
  -  volwassen kankerpatiënten (ondergrens = 16 jaar) even een dag laten vergeten dat ze ziek zijn
  -  Maarten herdenken en zijn passie voor sportwagens delen met zoveel mogelijk mensen
  -  geld ophalen voor kankeronderzoek in het Maarten van Sten Laboratorium, Erasmus MC te Rotterdam.*

* In 2023 halen wij fondsen op voor de MM-grant. Klik hier voor het actuele document 'MaartenMemorial & het Maarten van Sten Laboratorium | de MM-grant'.

Hoe vaak wordt de MaartenMemorial gereden?
We houden het op maximaal 1 maal per jaar, in alle voorgaande edities reden we de MaartenMemorial rond 4 augustus, de sterfdag van Maarten. Vanaf 2023 rijden we MaartenMemorial ergens in de lente. Meerdere edities per jaar organiseren zou puur uit oogpunt van tijd die in de voorbereiding gaat zitten en de beschikbaarheid van onze grootste partners echt niet kunnen.

Wie organiseert de MaartenMemorial?
Het initiatief voor de MaartenMemorial werd genomen door goede vrienden van Maarten en mede-Lotus eigenaren Koen en Yvo. Samen met Sebastiaan organiseerden zij de eerste MaartenMemorial in 2004. Het huidige kernteam wordt gevormd door Marijn en Naan. (lees meer hier)
Zij worden bijgestaan door een klein leger van zo'n 40 topvrijwilligers en natuurlijk de 100 rijders, waarvan velen zich al jaren tomeloos inzetten. Ca. 90% van de rijders komen met hun eigen auto. Een paar auto's zijn dermate moeilijk te vinden dat we de hulp van de fabriek, importeur (Kroymans, Louwman) of dealer inroepen. Daarbij zou de MaartenMemorial niet kunnen plaats vinden zonder de ondersteuning van onze professionele partners.

Wie zijn onze passagiers?
Onze passagiers zijn volwassen kankerpatiënten en hun naasten, zoals familie, vrienden of collega's.
Patiënten uit het hele land (maar ook Vlaanderen) zijn welkom, zolang ze nog onder behandeling of controle zijn bij een ziekenhuis. Dit hoeft dus niet noodzakelijkerwijs het Erasmus MC te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook het Westfries Gasthuis in Hoorn of de VU in Amsterdam zijn. De registratie in Rotterdam is verplicht, ook als je in Haarlem of Zandvoort woont. Passagiers en naasten nemen kosteloos deel aan de dag.

Waarom mogen er geen kinderen mee?
Voor kinderen wordt er al ontzettend veel georganiseerd, naast dat we, primair, vanwege veiligheidsredenen een ondergrens in leeftijd hanteren van 16 jaar. MaartenMemorial is een van de weinige evenementen voor volwassenen. Door de jaren heen waren de jongste kankerpatiënten zestienjarigen en de oudste een levensgenietende, onverwoestbare tachtiger, kirrend van plezier in 'haar' bolide. Met alle leeftijden daar tussen in.
Wij kunnen ouders die zelf kankerpatiënt(en) zijn, goed invoelen. Zij willen samen met hun (vaak hele jonge) kinderen, in sommige gevallen, hun laatste herinneringen maken. Graag verwijzen wij hen naar andere hele mooie initiatieven, ook met race-auto's. Helaas blijft alles onder de zestien jaar bij ons een streng 'nee'..

Wat gebeurt er op de dag zelf? 
Op de dag zelf verzamelen we 100 van Nederlands meest exclusieve sportwagens op het parkeerterrein bij de Ahoy in Rotterdam. Na een enorme klus om de auto's te voorzien van onze sponsorstickers en de registratie van de rijders en passagiers vertrekken we voor een rit door mooi Nederland via de lunchlocatie richting Circuit Zandvoort. Daar worden de bolides in vier groepen opgedeeld. Gedurende twee uur kunnen we onze passagiers trakteren op enkele snelle ronden op het circuit. Met een volle buik na een smakelijke BBQ wordt de reis terug omstreeks acht uur aangevangen. Uiteraard brengen we onze passagiers weer naar Rotterdam Ahoy.

Het dagprogramma voor MM2023 | woensdag 24 mei 2023 was :
10:00              ontvangst rijders/auto's verzamelen + stickeren 
10:30              ontvangst passagiers
12:00              welkom en briefing
12:15              vertrek 
13:00-15:00   lunchstop 
16:00-16:30   aankomst op Circuit Zandvoort
16:30              rijdersbriefing
16:40              passagiersbriefing
17:00              openingsronde
17:02              circuit open (rijden in 4 groepen)
18:30              start BBQ
19:00              circuit gesloten
19:15              bekendmaking winnaars + prijsuitreiking loterij
19:30-20:00   1 minuut stilte voor Maarten
                        dankwoord, afsluiting 
20:00              terugreis

Kan ik meerijden?
Spectaculaire bolides zijn altijd welkom. De ballotage is echter streng. We willen onze passagiers wel iets kunnen voorschotelen waar ze zich op kunnen verheugen. We hebben twee criteria voor de startopstelling van de MaartenMemorial. Onze passagiers moeten jouw auto als droomauto bestempelen - is de bolide posterwaardig zeg maar - en er mogen niet meer dan 100 exemplaren van het betreffende type in Nederland rondrijden. Bij twijfel beslist de organisatie.

Kan ik komen kijken?
Kijkers zijn van harte welkom bij Ahoy of op Circuit Zandvoort. Om verkeersopstoppingen etc. te voorkomen, blijft de route die we hebben uitgestippeld voorbehouden aan onze 100 rijders. Voor de goede orde, de aanmelding van passagiers en rijders verloopt via deze website en sluit op 1 dag voor de MM2023 plaatsvindt. Op de bonnefooi naar Rotterdam komen in de hoop mee te kunnen rijden is zinloos.

Kan ik sponsoren? Of doneren?
Altijd! Alle donaties zijn welkom. Klein en groot. Met de MaartenMemorial proberen we onze passagiers een hele aangename dag te bezorgen. Echter, de echte race tegen kanker zal nog steeds in het laboratorium gewonnen moeten worden. Omdat 100 droomwagens genoeg (media-) aandacht trekt, kun je de rijder of auto van jouw keuze direct sponsoren. Of je nu verbonden bent aan de MaartenMemorial, affiniteit hebt met het event en wetenschappelijk onderzoek of alleen even een kijkje komt nemen.
Zoek in het rijdersoverzicht je favoriete bolide op, klik op een van de DONEER-buttons en alles wijst voor zich.

Wilt u doneren? Klik hier.

Is mijn gift aftrekbaar voor de belastingen?
Je donatie of sponsoring gaat linea recta naar het Maarten van Sten Laboratorium in het Erasmus MC te Rotterdam. De MaartenMemorial is geen partij in de financiële afwikkeling. De Erasmus MC Foundation staat geregistreerd als zogenaamde ANBI  (Algemeen Nut Beogende Instelling). Giften aan ANBIs zijn in principe aftrekbaar voor de belastingen.

Ik ben mijn niet-iDeal bevestigings mail kwijt, wat nu?
Je kunt de toegezegde donatie van EUR xxx overmaken naar:

Erasmus MC Foundation, Rotterdam 
Omschrijving: MM2023, Maarten van Sten Laboratorium
IBAN: NL11 RABO 03426 18989
BIC :  RABONL2U 

I live in Belgium or Switzerland?
Whether it is for tax reasons or by birth, we do not have an opinion. Living abroad should not be an obstacle for making your donation. The banks invented SWIFT and other stuff like that. To reach the proper bank account, you have to fill in the following numbers and texts at the appropriate places: 

To : Erasmus MC Foundation, Rotterdam (The Netherlands)
Payment reference: MM2023, Maarten van Sten Laboratory
IBAN: NL11 RABO 03426 18989
BIC :  RABONL2U

En het geld verdwijnt in een grote pot?
Neen. Al het geld op de teller vermeld - in zestien edities was dat zo'n € 1.800.000,- in totaal - is regelrecht naar het Maarten van Sten Laboratorium, Erasmus MC Foundation gegaan. Alle donaties worden rechtstreeks overgemaakt naar een rekening van de Erasmus MC Foundation. De organisatie van de MaartenMemorial is op generlei wijze partij in de financiele afwikkeling van sponsoring en donaties.

Andere vragen?
Kun je via het contactformulier kwijt.