Meer over de dag zelf

Op 4 augustus 2003 stierf Maarten van Sten op 27 jarige leeftijd aan de gevolgen van melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. Hij had een passie voor sportwagens en Lotus in het bijzonder. Toen Maarten ziek was hebben zijn vrienden hem zo vaak mogelijk mee genomen naar allerlei evenementen, uiteraard bijna allemaal autogerelateerd. Als Maarten in zijn Lotus reed genoot hij zo dat hij zich even niet ziek voelde. Vanuit deze gedachte en als eerbetoon aan Maarten initieerden Koen en Yvo de MaartenMemorial. Samen met Sebastiaan realiseerden zij in 2004 de eerste editie.

Even vergeten dat je ziek bent

MaartenMemorial wordt bijna elk jaar rondom Maarten's sterfdag georganiseerd. De opzet is in grote lijnen nooit veranderd.

Tijdens de MaartenMemorial willen we 100 (ex-)kankerpatienten ook even te laten vergeten dat ze ziek zijn. Daarvoor mobiliseren we 100 meest fantastische sportwagens en hun eigenaren om onze passagiers - op de dag zelf doen we niet aan patiënten - een fijne dag te bezorgen. 

Onze passagiers nodigen we uit om naar Ahoy Rotterdam te komen, waar ze een passagiersstoel, of vaak, een kuipje krijgen toebedeeld in één van de exclusieve sportwagens. Via een altijd bijzondere lunchlocatie rijden alle bolides naar Circuitpark Zandvoort, waar de auto's en passagiers tegen het einde van de middag voor enkele snelle rondes het circuit opgaan. De dag wordt traditiegetrouw afgesloten met een BBQ, een minuut stilte voor Maarten en een veiling voor het goede doel. Voor het volledige programma zie de FAQ. 

De echte race tegen kanker moet in het lab gewonnen worden

Naast het organiseren van een fijne dag hebben we als doelstelling om elk jaar een flink bedrag op te halen voor de Daniel den Hoed Stichting: het bedrag op de teller rechtsboven in het scherm. Dit geldt gaat rechtstreeks, zonder strijkstok, naar het Erasmus MC Kanker Instituut en wordt gebruikt voor onderzoek naar kanker in het Maarten van Sten-laboratorium. Dr. Theo Luider, hoofd onderzoek zwaait de scepter over het Maarten van Sten-lab en is te allen tijde bereid om rekenschap te geven over de bestemming van onze donaties. Mede dankzij onze bijdrage is de afgelopen jaren meer dan 1,7 miljoen euro geinvesteerd in de benodigde onderzoeksapparatuur om bij te dragen aan belangrijk baanbrekend, vooraanstaand kankeronderzoek, waardoor kanker eerder kan worden gediagnostiseerd en beter worden behandeld.  

Over de organisatie

De huidige MaartenMemorial wordt georganiseerd door Koen, Marijn en Naan. Zij worden bijgestaan door een klein leger van zo'n 40 topvrijwilligers en natuurlijk de 100 rijders en niet te vergeten de trouwe partners met wie wij samenwerken. Velen van hen zetten zich al jaren tomeloos in. Velen van hen hebben zelf of indirect met kanker te maken gehad en maken deel uit van de hechte 'MM-familie'. De organisatoren zelf, alle rijders, alle vrijwilligers, eFocus, ShopWorks, Kasteel Duivenvoorde, Ahoy, Application Partners, de notaris, de veilingmeester en nog een tiental andere partners doen dit allemaal op basis van 'om niet'. Wat zoveel betekent als dat daar geen tegenprestatie tegenover staat.