Over het Maarten van Sten Laboratorium

In het Maarten van Sten Laboratorium wordt o.m. onderzoek gedaan naar kanker. Dit wordt gedaan met behulp van HR (High Resolution) massaspectrometers. Massaspectrometers zijn geavanceerde moleculaire weegschalen. Met deze technologie is het mogelijk om eiwitten te identificeren en zeer nauwkeurig de hoeveelheid ervan te bepalen. Het laboratorium wordt al jaren gerund door Hoofd Onderzoek Dr. Theo Luider. Theo kan als geen ander, tot op moluculair niveau als het moet, uitleggen wat er in het Maarten van Sten Laboratorium wordt onderzocht:

__alt__

"In kanker is op DNA niveau schade aangebracht door bijvoorbeeld zonlicht of genetische oorzaken. Dit leidt tot ontregeling van de regulatie in cellen wat gepaard gaat met veranderingen in eiwitten. Deze veranderingen kunnen bestudeerd worden in de massaspectrometer. Bijvoorbeeld, bij dikke darm-kanker kunnen na een operatie uitzaaiingen in de lever optreden. Om dit in de gaten te houden worden patiënten na de operatie gevolgd door beeldvormende techniek toe te passen als mede bloedonderzoek. Dit proces is belastend en levert niet altijd de juiste diagnose. Met de massaspectrometrische techniek hebben we de mogelijkheid om lichaamsvloeistoffen veel nauwkeuriger te onderzoeken op mogelijke markers voor uitzaaiing. We hebben met deze techniek markers gevonden die voorspellen dat iemand uitzaaiing ontwikkelt in een vroeg stadium van de ziekte.

Massaspectrometers zijn kostbare apparaten, die onderhevig zijn aan snelle innovatieve ontwikkelingen. Was het meer dan 10 jaar geleden nog niet mogelijk om grootschalig eiwitten te identificeren (ca. 100-200, per monster), nu kunnen wij ca. 4000 tot 5000 eiwitten in weefsel vinden. Dit opent perspectieven. Bijvoorbeeld, in paraneoplasie, een neurologische ziekte, waarin naast neurologische verschijnselen ook een tumor groeit, ontwikkelen patiënten antilichamen tegen de tumorcellen. Deze antilichamen zijn van belang om medicijnen te ontwikkelen. Met de meest recente massaspectrometers zijn we in staat om de volgorde van aminozuren in deze antilichamen te bepalen. Dit opent mogelijkheden om deze eiwitten te produceren en te testen op hun anti-kanker werkzaamheid.

Als team zijn we dankbaar dat we in de gelukkige situatie verkeren om in een geoutilleerd laboratorium aan kankerresearch te werken. Een ziekte waar we helaas in onze omgeving zo mee bekend zijn en waar door research grote stappen zijn gezet op een weg die lang en grillig is. Kennis, research en toepassingen voor de bestrijding van kanker zijn nodig en worden in samenwerking gevonden.

Deze samenwerking van uit jullie is de kern geweest om succesvol te zijn in het Maarten van Sten Laboratorium. Zowel bij subsidiegevers als bij bedrijven die werken aan producten om kanker te detecteren of er therapie voor te ontwikkelen. Dit was alleen mogelijk door een goede interactie tussen de sponsors van MaartenMemorial, gepassioneerde wetenschappers en de enorme technische ontwikkelingen van de laatste 20 jaar.

Het investeren in de combinatie van bovenal mankracht en technologie loont in de bestrijding van kanker. Steun van MaartenMemorial maakt een groot verschil.
De MaartenMemorial maakt dit onderzoek mogelijk en fungeert als katalysator om andere projecten aan te trekken zowel nationaal als internationaal. De samenwerking met de organisatoren is bijzonder en waardevol. Het laboratorium staat te allen tijde open voor bezichtiging. Kom zeker een keer langs!"

Dr. Theo M. Luider,
Head of Laboratory Neuro-Oncology, Clinical and Cancer Proteomics Neurology at Erasmus MC, Rotterdam