Over het Maarten van Sten-laboratorium

Honderd fantastische sportwagens levert een enorme bak aandacht op. Het zou zonde zijn om daar niets mee te doen. Meteen vanaf de eerste editie van de MaartenMemorial werd er daarom ook geld opgehaald voor het goede doel. Waarom is dat de Daniel den Hoed Stichting geworden en wat wordt er met het geld - in 15 jaar tijd ruim 1,6 miljoen euro - gedaan?

Het Daniël den Hoed Fonds haalt geld op voor meer wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut. Elke stap dichterbij de genezing van kanker is ontzettend belangrijk. De stichting treedt naar buiten met de kreet: ‘Maak kanker kansloos’ en roept iedereen daarmee op om de strijd tegen kanker aan te gaan en het wetenschappelijk kankeronderzoek in het Erasmus MC te steunen.

Maarten was uitermate te spreken over de zorg die hij kreeg in de Daniël den Hoed-kliniek. De keuze om geld op te halen voor het onderzoek naar kanker in de Daniël den Hoed lag dan ook voor de hand. Met Wolter Oosterhuis, destijds de wetenschappelijk directeur van de Daniël den Hoed, werden elk jaar goeie afspraken gemaakt over de besteding van het opgehaald geld; er waren concrete projecten waaraan het geld werd besteed en de strijkstok hebben we toen ook meteen met een grote boog de Maas in gegooid.

Na twee tot drie jaar werd duidelijk dat MaartenMemorial een vaste plek op de agenda had ingenomen. Daarop is in overleg met de Daniël den Hoed Stichting besloten om het opgehaalde geld te reserveren om een speciaal laboratorium in te richten waar onderzoek naar kanker wordt gedaan: het Maarten van Sten-laboratorium in het Erasmus MC te Rotterdam. Met dank aan MaartenMemorial kon in september 2010 het Maarten van Sten-laboratorium door Maarten's ouders worden geopend.

De ontwikkelingen op technologisch en onderzoeksgebied gaan razendsnel. Ook de opbrengst van deze editie van MaartenMemorial wordt gebruikt om door te blijven investeren in de laatste technologie, maar ook in de essentials in een laboratorium zoals objectglaasjes, koudijs en reageerbuisjes. Alles wat nodig is om de wetenschappers zich volledig te kunnen laten concentreren op hun onderzoek.

Onderzoek in het lab

Het laboratorium wordt al jaren gerund door Dr. Theo Luider. Theo kan als geen ander, tot op moluculair niveau als het moet, uitleggen wat er in het Maarten van Sten-lab wordt onderzocht.

Meer over het onderzoek